Controlekamer: Inleiding in Flowchemie

IDevice Icon Wat is Flowchemie?

Ik wil je helpen om te kunnen werken aan het speciale flowchemie webexperiment.

Daarvoor moet je je er eerst wat meer in verdiepen.
Doe dat door onderstaande informatie zorgvuldig te lezen en vervolgens de bijbehorende vragen te beantwoorden.

 

 

 

 


Flowchemie

 

In de bulkchemie worden producten gemaakt op grote schaal, zoals de producten die de Virtuele Fabriek ook maakt.
Veel syntheses uit de bulkchemie worden al via een continu proces gedaan.
In de fijnchemie, waar gespecialiseerde producten op kleinere schaal worden geproduceerd (bijv. de productie van geneesmiddelen), wordt veelal nog gewerkt met batchprocessen.
De opkomst en ontwikkeling van microreactoren biedt voor de fijnchemie kansen om over te stappen naar flowchemie, wat tegelijkertijd een duurzamere manier van produceren oplevert.

Bij Flowchemie worden dus microreactoren ingezet.
In de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van een microreactor, ontwikkeld door het bedrijf FutureChemistry. De hele reactor is ongeveer 5 cm lang, gemaakt van glas, met daarin kleine kanaaltjes, zo dik als een haar. In die kanaaltjes kunnen oplossingen met chemicalien worden gepompt (via de "Inlets"), en waar de oplossingen elkaar tegen komen en verder gaan als één vloeistofstroom, kunnen ze met elkaar reageren.

In onderstaand filmpje bespreekt Prof. Dr. Andreas Kirschning van de Leibniz Universiteit in Hannover de voordelen van flowchemie en zijn visie op de toekomst van flowchemie. Het filmpje is gemaakt om een wetenschappelijk tijdschrift onder de aandacht te brengen met recente ontwikkelingen in flowchemie.

 

 


Beantwoord in je labjournaal de volgende vragen over het filmpje:

 

  1. Op welke drie gebieden van chemische synthese heeft flowchemie nu al invloed/voordelen? Vermeld de specifieke voordelen ten opzichte van batchchemie.
  2. In welke opzichten lijkt flowchemie meer op processen in de natuur dan batchchemie? Beschrijf hoe flowchemie een natuurlijke wijze van produceren nabootst.
  3. Verwacht je dat flowchemie slechts een hype zal zijn? Beargumenteer je antwoord.