Natronloog: Overzicht productiemethodes

IDevice Icon De Kwik-methode

Natronloog wordt nooit als hoofdproduct geproduceerd; het is een bijproduct bij de fabricage van chloorgas.
Desalniettemin is het een heel handig product: het wordt veel gebruikt voor de fabricage van zeep, kleurstoffen, kunstvezels, de bewerking van katoen, reiniging van vettige substanties, productie van gedemineraliseerd water, om maar iets te noemen. Verder is het een bestanddeel van gootsteenontstopper, ontharingsmiddelen en haarontkrullers, en wordt het in de voedingsmiddelenindustrie als zuurteregelaar gebruikt (E524).

 

Maar goed, genoeg gepraat. Ik ben van de week op bezoek geweest bij een fabriek in Engeland en had een verborgen camera mee.

Ik wil dat je het filmmateriaal gaat bekijken en alle relevante informatie eruit haalt, zodat we hier in de Virtuele Fabriek ook een productielijn kunnen gaan opzetten.

Halber Fritz zal je helpen.

 

 

 


Bekijk het eerste stukje van de filmopnamen. Hierin wordt duidelijk gemaakt:

  • waar de producten voor gebruikt worden,
  • welke twee factoren de locatie van de fabriek gunstig maken,
  • welke halfreacties precies plaatsvinden,
  • wat een uitdaging is bij de bouw van de elektrolysecel,
  • welke twee productiemethoden worden gebruikt.


Maak in je labjournaal aan de hand van bovenstaande punten een samenvatting van het filmpje.

 

 

 

 

 

 



iDevice icon Vergelijken voorspelde reactie en reactie in de fabriek

Zijn de halfreacties uit het filmmateriaal dezelfde als de halfreacties, die je zelf hebt voorspeld aan de hand van Binas tabel 48, toen Ir. Houtgeest je elektrolysevaardigheden aan het drillen was? 

 

Als het goed is heb je als verschil, dat in het filmpje als oxidator reageert in plaats van en dat aan de pluspool ontstaat in plaats van .

  

In het tweede stukje van de filmopnamen wordt duidelijk gemaakt:

  • hoe het productieproces precies in elkaar steekt: het blokschema,
  • wat de productiegegevens zijn (hoeveel elektrolysecellen, welke opbrengst, de benodigde stroom).

Bekijk het tweede stukje van de filmopnamen en maak in je labjournaal aan de hand van bovenstaande punten een samenvatting van het filmpje, door een compleet blokschema te tekenen en daaronder de productiegegevens te zetten.

 

Ik heb hier al een start met het blokschema gemaakt; die kun je als basis gebruiken en verder af tekenen (bijv. in Paint, of uitprinten en met pen aftekenen en er dan een foto van maken die je in je labjournaal weer terug zet). Er ontbreken alleen nog pijlen en stofstromen.

 

 

IDevice Icon Controle van de opbrengst

Heb je de productiegegevens goed genoteerd? Ik wil namelijk dat je daarmee berekent of hun genoemde opbrengst aan chloorgas klopt met de stroomsterkte die ze zeggen te gebruiken.

 

Maak die controle-berekening in je labjournaal. Behalve de gegevens die je al hebt genoteerd in je labjournaal, heb je nog het volgende gegeven nodig: per mol elektronen wordt 9,64853 × 104 Coulomb getransporteerd.



IDevice Icon Berekening rendement

Goed, de opbrengst zelf zegt natuurlijk nog niets over het rendement van het hele proces. En als het rendement laag is, levert het me veel te weinig op.
Ik ben erachter gekomen dat door de hele installatie 2,7 ton pekel per uur stroomt. Ik ben erg benieuwd naar het rendement. Ik kan niet wachten tot je me dat kunt vertellen.

 


Het rendement van een proces bereken je met de volgende formule:

Uitgaande van hoeveel NaCl er in een verzadigde oplossing zit
en de 0,26 ton per uur opbrengst aan Cl2
kun je dat voor ons berekenen.



Ga maar even daarop puzzelen in je labjournaal.